בישול בריא נתפס בעיני רבים מאתנו כהליך ארוך ומסובך אשר התוצר שלו בסופו של דבר הוא אוכל פחות טעים, ולכן נמנעים ממנו. אך האם זה נכון?
כיום, שפים רבים אימצו את המזון הבריא (מופחת שומן וכולל את כל אבות המזון),וממליצים לכולם לאמצו לחיקם.
מזון בריא יכול להיות אטרקטיבי מאוד וטעים אפילו יותר ממזון עתיר בשומנים, ולו יתרון נוסף שלמעשה הוא כל מהותו – יכולתו למנוע מאתנו מחלות שונות ותופעות לוואי לא נעימות, ואף להאריך את ימי חיינו.

כיצד תזונה נכונה תורמת לאורח חיינו

לתזונה נכונה השפעות רבים על תפקודינו היומיומי. לעומת תזונה לקויה (תזונה עתירת שומנים אשר אינה מאוזנת מבחינת אבות המזון), אשר גורמת להשמנה, למחלות שונות, לחולשה ולכבדות, תזונה נכונה תורמת רבות לבריאותנו ולאריכות ימינו.
בין היתר, תורמת תזונה נכונה לתפקוד תקין של מערכת העיכול (יציאות תקינות וחילוף חומרים מהיר), לתפקוד תקין של מערכת הדם, לחיזוק המערכת החיסונית ולחיזוק עצמות הגוף.

מספר טיפים חשובים לבישול בריא יותר:

  • השתמשו בירקות מכל הצבעים והמינים- כמה שיותר, יותר טוב. ירקות הם אחד מאבות המזון המשמעותיים ביותר, שכן קיימים בהם ויטמינים, מינרליים ונוגדי חמצון רבים המסייעים לתפקודינו ולמניעת מחלות שונות.
  • היפטרו מקמח לבן על כל צורותיו ועברו לקמח מלא- קמח מלא בריא הרבה יותר מקמח לבן, שכן הוא מורכב מגרעין החיטה השלם ובעל ערך תזונתי גבוה, לעומת הקמח הלבן, אשר ממנו הוסרו הוויטמינים והמינרלים ובעצם מדובר בפחמימה ריקה.
  • הקפידו על שימוש בשמן קנולה או שמן זית- אשר בריאים הרבה יותר לעומת שמנים אחרים. שמן קנולה מומלץ במיוחד, שכן קיים בו שומן מסוג אומגה 3- שומן אשר מפחית את הסיכוי לחלות במחלות לב.
  • עשו הפרדה בין קרש החיתוך והסכינים שמיועדים למוצרי בשר ולירקות והפירות על מנת להבטיח רמת היגיינה סבירה שהינה חשובה מאד לבריאות.
  • הקפידו לשטוף היטב את הירקות, הפירות וכלל המצרכים אותם אתם אוכלים.
  • שיטות הבישול הטובות ביותר הן אלו השומרות את רכיבי המזון בצורה האיכותית והגבוהה ביותר- שיטות האידוי וההקפצה של מזונות. שיטות אלו מאפשרות תהליך הכנה מהיר ששומר על ערכי המזון ומעניק להם את איכות ההכנה, כך שהם לא נאכלים בצורתם הטריה. ישנם מוצרים שעדיף לאפות אותם מלבשלם, כך למשל תפוחי אדמה ובטטות ששומרים על חלק מהמרכיבים שלהם בעת אפיה באופן איכותי וטוב הרבה יותר מהליך בישול.
  • את השימוש במיקרוגל עדיף להקטין עד כמה שניתן. אמנם אין מספיק מחקרים בשוק שיוכיחו כי השימוש במיקרוגל פוגע במזונות ובמצב הרכיבים החיוניים שלהם, עם זאת- בבתי חולים ובחדרי ילודה בפרט לא מבצעים שימוש במיקרוגל לחימום החלב מחשש שהדבר עלול להיות מזיק לתינוק.
  • בעת הבישול והאפייה כדאי להימנע משימוש במוצרי אלומיניום שונים ובמתכת בפרט, העדיפו נירוסטה.